Set-up bij een vlakke pass
Zoals gezegd is de set-up afhankelijk van de pass. Als de service van de tegenstander een topspin met sprong dan komt de bal met een hele hoge snelheid op de passer af. Nu is er een techniek om de kracht uit de bal te halen, maar dit lukt niet altijd. Gevolg is dat de bal richting de spelverdeler komt met hoge snelheid en daarmee dreigt de bal naar de overkant te gaan. Doet de spelverdeler niks, dan kan de bal in de hand komen van de middenaanvaller van de tegenstander, welke deze natuurlijk met volle kracht binnen de 3 meter slaat. Om dit te voorkomen zal de spelverdeler de bal moeten afremmen. De bal kan ook laag op de spelverdeler komen met hoge snelheid. Door ook hierop te anticiperen kan de spelverdeler de bal spelen, nog voordat de bal het net raakt.
Stapsgewijze uitvoering
- Uitgangshouding
- De uitgangshouding is hetzelfde als bij een normale set-up.
- Verplaatsing
- De ta-dam stappen veranderen. Met name de dam stap (de laatste stap). Als de bal hoog komt, dan moet de spelverdeler spanning bouwen in het rechterbeen. Door de explosiviteit die vrijkomt kan de spelverdeler meteen omhoog springen om de bal tegen te houden. Komt de bal laag, dan blijft de ta-dam stappen hetzelfde als bij een normale set-up. Het kan zijn dat de spelverdeler moet zakken naar de grond om de bal nog bij het voorhoofd te kunnen pakken.
- Balcontact
- Ook de stand van de handen veranderen. De rechterhand remt de bal af. Dat doet de speler door de rechterhand aan de rechterhelft van de bal te plaatsen. De linkerhand stuurt de bal. Hoe verder de linkerhand naar de rechterkant van de bal geplaatst wordt, hoe meer de bal in het veld gestuurd wordt.
- Vervolgactie
- De vervolgactie blijft hetzelfde als bij de normale set-up.