Uitvoering naast het lichaam

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Het woordje “collapse” verklapt al hoe deze techniek eruitziet. Bij een harde geslagen bal die naast de speler komt, is er geen verplaatsing mogelijk. Het enige wat de speler kan doen is neervallen. En dat is ook precies wat er gebeurd. Zo krijgt de speler in ieder geval zijn/haar lichaam achter de bal waardoor de kracht uit de bal gehaald kan worden. De zijwaartse uitvalspas aan de andere hand wordt ook gebruikt bij een aanval waar de speler nog net genoeg tijd heeft voor 1 pas. Deze techniek werkt beter dan de collapse, omdat je meer controle hebt (evenwichtspunt bevindt zich nog tussen de steunvlakken).

Stapsgewijze uitvoering

  1. Uitgangshouding
    1. De uitgangspositie is hetzelfde als bij een normale verdedigingspass. Je weet immers nog niet wat de aanvaller gaat doen, zorg er in ieder geval er altijd voor dat de evenwichtspunt (de navel) zo laag mogelijk is).
  2. Verplaatsing
    1. Bij de collapse is er geen verplaatsing nodig. Het enige wat de speler doet is het evenwichtspunt (de navel) voorbij de steunvlakken in zijwaartse beweging.
    2. Bij de zijwaartse uitvalspas zet de speler 1 pas richting de bal in een zijwaartse beweging. De tegenovergestelde been wordt volledig gestrekt, dat zorgt voor de nodige controle.
  3. Balcontact
    1. Bij de collapse is het enkel belangrijk dat bij het balcontact de schouders gekanteld zijn naar richting waar de bal heen moet. Als de bal naar rechts moet, dan moet de linkerschouder naar het linkeroor. Als de bal naar links moet, dan moe je rechterschouder naar het rechteroor.
    2. Bij de zijwaartse uitvalspas komen de armen ook onder de bal, dan wordt er meer kracht uit de bal gehaald. Als de aanval erg hard is, dan moet de speler ook nog doorrollen door de evenwichtspunt achter de steunvlakken (de voeten) te verplaatsen. De armen gaan dan ook naar de heupen.
  4. Vervolgactie
    1. Bij de collapse kan de speler een rol maken om zo snel mogelijk op 2 benen te staan.
    2. Bij de zijwaartse uitvalspas kan de speler (als hij/zij dat nog niet heeft toegepast) een zijwaartse of achteruitrol maken om zo weer zo snel mogelijk op 2 benen te staan.
    3. Na de rol gaat de speler zo snel mogelijk naar de volgende uitgangspositie.